Важни дати и срокове при произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 25.10.2015 г.

 

Важни дати и срокове при произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 25.10.2015 г.

Основни процедури, събития и действия

Дни спрямо изборния ден

Срок до дата

(вкл.)

Гражданин на друга държава - членка на ЕС, който отговаря на условията по чл. 396, ал. 2 от ИК и желае да бъде вписан в избирателните списъци за изборите за общински съветници и за кметове и не е бил вписан в избирателните списъци – част ІІ, в изборите на 23 октомври 2011 г., представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване на територията на съответното населено място

Вписаните в избирателните списъци – част ІІ, подават нова декларация само при промяна на някои от декларираните обстоятелства.

Приложение 8-МИ

Не по-късно от 40 дни преди изборния ден

14.09.2015г.

Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

Приложение 12-МИ

не по-късно от 14 дни преди изборния ден

10.10.2015г.

Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление до кмета на общината.

Приложение 7-МИ

не по-късно от 7 дни преди изборния ден

17.10.2015г.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес.

Приложение 16-МИ

не по-късно от 20 дни преди изборния ден

04.10.2015г.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление в 20-дневния срок, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това и при условие че на територията на общината е назначена подвижна СИК.

не по-късно от 5 дни преди изборния ден

19.10.2014г.

 

На основание чл. 34, ал. 6 от ИК при избори за общински съветници и за кметове удостоверения за гласуване на друго място не се издават.